dijous, 26 d’agost del 2010

Un lougre a la badia de Pollença

No és habitual veure un lougre a les nostres aigües. Es tracta d'una embarcació tradicional de la costa atlàntica de França.
En Diego Riera, del port de Pollença, se'l va topar fondejat a prop del far de Punta Avançada i ens ha fet arribar aquestes fotos. Gràcies, Diego.
Si qualcú més es topa amb embarcacions interessants i ens vol enviar les fotos, li estarem molt agraïts.

3 comentaris:

  1. Hola David, aquesta embarcació era a Fornells en el moment de la XXIII Trobada d'embarcacions clàssiques, encara que no participant d'ella. Em va cridar molt l'atenció els seus mastils inclinats, quin aparell fan servir? Tinc alguna fotografia però d’enfora. Ja te la faré arribar. Salutacions

    ResponElimina
  2. Hola a tots,
    Efectivament aquesta embarcació de bandera irlandesa era a Fornells, precisament va arribar els dies de la trobada.
    Aquest hivern passat un amic nostre, M. Brown, que es dedica a restaurar iots d'època (Vernonique, Northwind) em va contar que tenia previst que un amic seu vindria a passar l'estiu a Alcúdia amb una embarcació de més de 100 anys amb els arbres inclinats, etc... Només veure-la entrar a la badia de Fornells vaig intuir que es tractava d'aquella barca. En un dels recorreguts amb l'Agustina ens aproximarem i demanarem a la gent que estava en coberta, si coneixia Michael Brown, ens digué que efectivament i comentarem des de lluny la travessa atlàntica que estava efectuant en aquells mateixos dies el nostre amic comú.
    L'embarcació s'ha mogut entre Alcúdia i Pollença durant el mes de juliol i agost, per la dona de Michael he sabut que el propietari és fuster de barques i es dedica des de fa una sèrie d'anys a voltar món, no he aconseguit parlar amb ell ni amb en Michael, per tant no he pogut visitar la barca, tot i que m'hauria agradat. Segurament ara es mou per Eivissa on tenien previst anar amb Michael i la seva família.

    Joan

    ResponElimina
  3. Hola, Joan i Tomeu. Ja veig que aquesta embarcació té una vida bastant activa tot i els anys que té.
    Quant a l'aparell, hi ha lougres de dos pals i n'hi ha de tres, però es caracteritzen perquè hissen veles al terç, que en algunes de les variants del model es poden complementar amb una escandalosa, també al terç.
    Hi ha diferents tipologies de lougre atenent a la seva procedència. Tenen una llarga tradició a la costa francesa, però també en trobem a Anglaterra i a Escòcia. No se si hi ha una tipologia típica irlandesa, dubte que se m'ha generat en veure la bandera d'aquesta embarcació.
    En algunes de les seves variants, com la de les fotos, a l'aparell hi hem d'afegir un floc que es llarga en el botaló prominent i desmuntable que veiem a proa.

    ResponElimina