dissabte, 14 de març del 2009

"Dinar a sa barca", un Dia de l'Àngel mariner

Fa unes setmanes penjàrem el cartell del "Dinar a sa barca" al qual vos convidem a venir a tots els que volgueu (26/04/09, a les 13:00 fondegem a ses Illetes - Badia de Palma). Hem rebut alguns missatges i confirmacions de persones que tenen interès de venir i vos agraïriem als que també ho volgeu fer que ens ho faceu saber a través del bloc. Ens estem plantejant fer un trobada culinària prèvia a Cala Gamba per preparar coques i panades per dur al dinar, així que estaria molt bé saber quants podem arribar a ser.

La idea de compartir menjar té a veure amb el sentit que ens agradaria donar a aquest "Dinar a sa barca", una forma de restituir el que era el Dia de l'Àngel que tenia per constum celebrar la gent de mar. El Dia de l'Àngel és el dia del "Pa amb Caritat" que se celebra el diumenge següent a Pàsqua. En terra queda prou viva la tradició de reunir-se per anar a menjar, en el cas de Palma al Castell de Bellver com a lloc més popular. Allò que s'ha deixat és el Dia de l'Àngel que es feia en aigües de la badia de Ciutat. Ens han explicat persones majors que fins l'any 1936 va ser comú anar a menjar panades - típiques d'aquestes dates a Mallorca- a ses Illetes, a Cas Català o a Porto Pi. La raconada de Porto Pi es coneixia amb un nom quasi oblidat, Cala en Cranc, i tenia un aspecte ben diferent a l'actual, amb un pinar no gaire lluny d'allà on anar a cercar ombra. A bord de les barques, famílies senceres arribaven a la cala i anaven a cercar la protecció dels arbres i a més de posar panades sobre les estovalles també feien paelles. Actualment, Cala en Cranc ha desaparegut sota el ciment.
A causa de la Guerra Civil, el Dia de l'Àngel a la mar es va prohibir, des de l'any 1937 fins el 1950, atenent a que les atoritats volien controlar els moviments de navegació en el litoral. A partir dels cinquanta la tradició es va reprendre i els motors més moderns permeteren organitzar sortides familiars a cales més llunyanes del port de Palma, com Portals Vells o Palma Nova.

El nostre "Dinar a sa barca" el convoquem per al dia 26 d'abril i el Dia de l'Àngel és el dia 19, però hem considerat que era convenient fer-ho així perquè la festivitat coincideix amb la celebració de la regata PalmaVela a la badia de Palma i hi ha barques que poden venir al nostre dinar que tenen intenció de participar-hi. Per poder coincidir tots, ens hem permès la llicència d'ajustar la data. Tot i així, tenim la il·lussió de recuperar aquell costum que, a banda de tenir un significat religiós en origen, ens pot servir per celebrar que ha arribat la primavera i que les nostres barques i nosaltres comencem a gaudir del bon temps.

5 comentaris:

  1. Amic David i família: M'ha encantat llegir aquesta nova entrada del bloc, trobavem a faltar després de la desafortunada desaparició de la revista "Mardemars" les teves aportacions i em sembla que tot el que sigui recuperar el nostre patrimoni "immaterial" és una feina de tots els que estimam aquesta terra, a més tu saps que la revista era un lloc de trobada de tots nosaltres que ara ens manca. Pel que fa a mi pots comptar amb mi per aquesta jornada i esper que també el meu botet UEP, amb el handicap de les seves mides i que no duc motor.
    D'altra banda comentar el Facebook com a possible lloc de trobada de tots i de contacte permanent i diari. Estic dispost a crear, potser avui mateix un grup dins d'aquesta pàgina de la gent que estam units per l'afecció per la navegació tradicional. A mi personalment em sembla una eina genial. L'unic que ha de fer cadascú és crear-se un perfil i agregar als amics. Dins d'aquest espai podem fer comentaris, convocar-nos a activitats, penjar fotos......i compartir-ho tot plegat entre tots, i en temps real, a mes hi ha la possibilitat de chat. Que us sembla?.
    Una abraçada
    Jaume

    ResponElimina
  2. Hola, Jaume. Seria una bona cosa tenir aquest Facebook. És una cosa que no he fet servir gaire, però veig que és molt àgil i directe. Realment, amb eines com aquesta crec que podem donar una mica de videta a nosaltres i a les nostres barques. Podem, per exemple, organitzar sortides en grup espontànies, d'un dia per l'altra. Possiblement ens podem sentir més acompanyats.

    ResponElimina
  3. Exacte David, creu-me és una eina genial per als nostres propòsits....Ja està creat, ho acab de fer es el grup es diu AMICS DE LA NAVEGACIÓ TRADICIONAL, basta que us faceu un perfil i si clicau el meu perfil jo us agregaré i després tu mateix podràs anar agregant-hi gent i podem arribar a ser.......la tira. Seria genial. Per trobar-me al facebook basta que poseu el meu nom i us sortirà sol·licitau que us agregui i la cadena ja està oberta...Salut!
    Jaume

    ResponElimina
  4. Hola David i família. Jo no tenc barca, però m'agradria molt compartir una bona estona amb tota la gent marinera al "Dinar a sa Barca". Si heu de menester ajuda per preparar coses ho deis. Salut!

    ResponElimina
  5. Hola, Jaume. Mirarem de fer-te lloc a qualque barca. Estic pendent de saber si serem una "flota" molt nombrosa... però segur que mos arreglem.

    ResponElimina