dimecres, 6 de gener del 2010

Algunes imatges de pel·lícules antigues de Mallorca

Arran dels comentaris sobre la pel·lícula on podem veure pescadors sicilians de primera meitat de segle XX, pareix que se'ns planteja el compromís de trobar documents de la mateixa factura però de procedència mallorquina. Com vaig explicar en un comentari, tenc algunes pel·lícules d'aquest tipus que ens podríem plantejar veure de la manera que trobeu millor. De moment, adjunt un seguit de fotogrames que vaig capturar d'alguna d'aquestes cintes. N'hi ha que són d'un títol prou conegut, El secreto de la Pedriza, d'altres són de pel·lícules de particulars que les enregistraren a primera meitat de segle XX.


El vapor Jaume I és a punt d'amarra al port de Palma. Abans de 1924.


Descarregament de contraband al Torrent de Pareis, segons El Secreto de la Pedriza (1924)


Passejada al rem per la desembocadura del Torrent de Pareis, de El Secreto de la Pedriza (perquè hi hagués tanta aigua, segur que no ho filmaren en estiu)


Barca de mitjana fondejada a prop del port de Palma. Abans de 1924.


Goleta mercant - pailebot - de tres pals entrant al port de Palma (abans de 1924). Document interessant perquè els pailebots de tres pals només seran habituals entorn aquestes dates; abans i després predominaran els de dos arbres, fins que la motirització acabi per mutilar-los l'arboladura. Un supervivent destacat dels pailebots de tres pals és el Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, que jo sàpiga, l'únic que queda d'aquestes característiques.


El bus del port de Palma. Devers 1935 (data pendent de precissar de forma més acurada). No seria bona idea que documents com aquest servissin per fer una feina de recuperació, d'investigació i de divulgació sobre la pastera del bus de Palma que s'està podrint a les coves de Bellver?


LLaüt de triquet i mitjana a prop de la farola que abans marcava la fi del Passeig de la Riba (anys 30). La farola s'ha conservat, però la canviaren de lloc. Com podeu veure observant el fons, el dic de l'Oest encara no està construït i el far de Porto Pi és l'edificació més detscada d'aquell redol. Qui ho diria, avui que queda quasi ocult entre tot allò que s'ha edificat al seu voltant!


Bot aparellat amb vela guaira en aigües de Palma. (Devers 1935)

16 comentaris:

  1. Hola David.
    M'agrada el canvi de foto a la capçalera del blog. L'actual és una mica més colorida
    Interessantíssimes imatges les que ens ofereixes de pel·lícules antigues on podem veure com eren alguns recons de Mallorca ara fa gaire bé un segle. Hauriem de trobar un lloc on organitzar un passi d'aquestes peces pels qui els hi pugui interessar...

    ResponElimina
  2. Personalment, estaria encantat de fer una sessió o un parell de sessions. A banda de les pel·lícules de Mallorca, hi ha el reportatge The Last Sailors (més de tres hores de duració) que val molt la pena: és un documental sobre els navegants a vela que quedaven en la marina de feina els anys 80.
    Hauríem de veure com ho podem fer i qui vol venir. A més, segur que hi ha altres persones que tenen més coses interessants que podrien mostar.
    Teniu qualque idea de com ho podríem organitzar?

    ResponElimina
  3. Molt interessants les fotografies.
    Respecte a les pel·licules que tens, es prodria organitzar la seva projecció. Et propòs fer-ho al local social del Club Nàutic S'Arenal.
    Biel Rosselló.

    ResponElimina
  4. S'Arenal ja me pareix bé, tot i que també m'agradaria fer qualque cosa amb els amics d'Alcúdia. Ara falta veure quan tenim temps per fer-ho.

    ResponElimina
  5. Hola a tots. M'apunt a aquesta marató de pel·lícules marítimes. Darrerament he tengut problemes per escriure comentaris en aquest blog.
    Tomeu

    ResponElimina
  6. Ja em va bé. La questió és poder visionar aquestes pel·licules. Pots comptar amb la meva col·laboració.
    Biel.

    ResponElimina
  7. Qualcú més té fotos o pel·lícules? Crec que és una oportunitat per ajuntar material i fer-ne alguna cosa, potser una exposició itinerant o una cosa així. Díguem ambiciós, però si ho fem una mica bé podríem passejar-ho una mica, per la trobada de barques d'Alcúdia, per la Diada, per Fornells... Propos que un parell facem la feina prèvia de preparar el material i després el mostram. Què vos pareix? Qui s'apunta a muntar-ho?

    ResponElimina
  8. Des d'Alcúdia la idea ens sembla molt bona. Nosaltres podem aportar tres pel·lícules l'abans esmentada del salroig, una altre que recull la construcció d'una barca entorn als anys 60, una tercera de principis de segle on surten barques al Mal pas.
    Estam pendents de l'amo en Boliquet que ha de posar veu a una d'aquestes pel·líucles.
    Estarem en contacte.

    Antoni Domingo i Joan

    ResponElimina
  9. Què fem? Ens plantegem muntar un cicle? Hauríem de veure qui ens impliquem per organitzar-ho i on i quan el fem. A mi me pareix una molt bona idea, però hauríem de ser un grup de feina, per reduït que sigui. Si ha de resultar més còmode, el podríem fer tant a Alcúdia com a s'Arenal. Quant a mi, record que en primavera tindré una criatura, cosa que me limitarà una mica la disponibilitat, però així i tot m'apunt al projecte.

    ResponElimina
  10. David i tots els interessats,

    Nosaltres podem incloure al programa de la Trobada d'Alcúdia una activitat que sigui l'emissió de les pel·lícules que hem esmentat. Tots anam carregats de feina i hem pensat que l'activitat podria consitir en un petit cine fòrum. Feriem abans de la projecció de cada pel·lícula una introducció, una mena de fitxa tècnica per presentar la pel·lícula i una sinopsi de l'argument (no són pel·lícules molt llarges)
    El segon punt seria el visionat i després de cada projecció s'obriria un torn d'intervencions.
    La vostra feina seria tractar-ne d'aconseguir alguna més i reunir-nos i dissenyar l'activitat tots plegats amb antelació suficient.
    Podem aconseguir segurament l'Auditori d'Alcúdia per la projecció.

    Joan

    ResponElimina
  11. Hola Joan. La idea em sembla molt bé. Per la meva banda, m'encarregaré de cercar i ordenar una mica de material. Gairbé segur que la trobada me coincidirà amb el naixament de la segona filla, però m'organitzaré amb qualcú perqué pugui fer la presentació si jo no hi soc. I si a l'organització de la Diada de Mallorca li pareix bé, podríem dur-hi la mateixa presentació.

    ResponElimina
  12. D'acord.

    Estarem en contacte.
    Toca el corn si fa falta.

    Joan

    ResponElimina
  13. Avui he dinat amb en Toni Domingo, na Glòria, na Carme Suárez i en Joan Darder, els principals dinamitzadors de l'Associació d'Amics de n'Agustina.
    Ja ho he publicat al nostre blog i sé que no ve a compte, però us explicaré breument en què consistia l'exquisit menú, ... encara que només sigui per a provocar la vostra enveja: llampuga crua adobada amb sal, pebre bo i llimadures de llimona, calamars de potera lleugerament rebossats i una fideuà que tomava d'esquena. Pel que fa als seus ingredients: els sacarins dels calamars sofregits amb els fideus, brou de gerret, tallades esmenussades de mussola i fesolets tendres.

    Tot just després hem visualitzat una sèrie d'imatges i vídeos força interessants. Probablement el que més, ... i ho dic per defecte professional, aquell que recull tot el procés de construcció d'un llagut, incloent la seva fusa.
    Per ella mateixa, l'emissió d'aquest vídeo podria servir d'homenatge a mestre Miquel i a Mestre Joan Domingo, els Currets d'Alcúdia, així com als propietaris de l'embarcació.

    Proposo formalment que siguin aquestes les imatges que s'ofereixin durant el transcórrer de la propera Fira de la Sípia, però necessitem una veu en off que vesteixi el reportatge. Crec que la seva durada és d'uns vint minuts i estem estudiant la possibilitat de captar imatges actuals del llagut en qüestió per tal de contrastar-les.
    Podria encuidar-me'n gustosament de redactar el guió i en David Oliver, que té la veu molt guapa i radiofònica, ho acabaria d'arrenjar.

    D'altra banda, coincideixo amb na Carme Suárez i considero que l'exposició de tot el material que heu aconseguit arreplegar podria resultar massa feixuga per al públic assistent.

    O bé en reservem una part per a la seva difusió a les properes trobades que celebrem, o s'organitza un cicle de cinema mariner sempre que hom pugui fraccionar llur emissió en diferents jornades.

    ResponElimina
  14. Toni, estic d'acord amb la proposta i, també, amb que tenc una veu "molt guapa i radiofònica". Ja me passarà el guió.

    ResponElimina
  15. Farem els deures i ens veurem prest, com els bons alumnes.
    La veritat és que els dos teniu la veu radiofònica i polida, en puc donar fe perquè no fa gaire vos he sentit de manera intermintent (l'emissora no es sent bé des d'Inca fins l'aeroport) en el meu trajecte des d'Alcúdia a Ciutat parlant de gànguils, gambes, esca, fredorades, focs a la barca i no sé quantes coses més.

    Ens veurem prest companys


    Joan

    ResponElimina
  16. Tal vegada es pot puntualitzar un poc més tot aixo a la trobada per xerrar del inventari de Patrimoni.
    Salut
    Joan B.

    ResponElimina