dijous, 11 d’octubre de 2012

Viatge a Màlaga per conèixer la "barca de jábega" (IV)Les “chalanas” malaguenyes són germanes de les nostres pasteres. Veure el partit que allà se’ls treu ha estat tot un esrtímul per pensar en com podem fomentar la pràctica del rem a les nostres aigües. 
A Màlaga, la “chalana” és l’embarció d’iniciació al rem o la barca per practicar-lo de forma més senzilla o assequible, en tots els sentits. Són embarcacions més econòmiques que les "barcas que jábega", però també són valorades perquè són més lleugueres i fàcils d’avarar. Tot i que en vérem alguna de fons estrictament pla, el disseny que està més estès en les de nova construcció el té en forma de "v" oberta per millorar-ne les qualitats marineres. Els clubs de rem en tenen de construïdes en tauler marí i de dimensions destacades  - entre els 5 i els 6 metres -, majors que les que en el passat es podien fer servir per a pesques humils, ben iguals que les escometien aquestes funcions en les nostres aigües.
En els clubs de rem malaguenys, la “chalana” ha assumit el paper de barca per a quatre vogadors i un timoner, exerceix la mateixa funció que fa el batel a Euskadi com avantsala de la trainera. 
Em varen agradar molt les "chalanas" malaguenyes. Hauriem de plantejar-nos seriosament implantar de quelcom semblant a les costes insulars. 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada