diumenge, 9 de gener del 2011

En hivern, la mar és nostra

Dia: 9 de gener de 2011
Hores de navegació: 07:00 / 14:00
Travessia: Cala Gamba - Portals Nous - Cala Gamba

Hivern benigne. La temporada baixa per a nosaltres és la temporada alta.

Hem vist despertar Palma mentre paràvem taula sobre la tapa del motor: una sobrassada, galletes d'Inca, un termo amb te i dues mandarines.
Panxa plena, hem hissat, però els terrals no eren gran cosa. Ens hem divertit una estona, però ben aviat ens hem arrossegat amb les veles fent esbufegades inútils. Així i tot hem arribat a voltar a prop de mercants que esperen fondejats a prop de la bocana del port de Palma . El vent ha caigut del tot. Deia la previsió que entraria vent del sud i l'hem esperat amb la vela triquet en creu per fer de tendal.
A motor, hem començat a navegar cap a ses Illetes, sempre atents a veure com responia el llaüt després d'uns dies en que ens hem dedicat a replantejar la distribució de l'estiba. Una barca amb triquet i mitjana necessita de forma molt especial concentrar els pesos allà on té la força, el ronyó (en el Nova Catalina, una mica a popa de la meitat de l'eslora) La barca ha de balancejar-se sobre aquell punt, navegar sense capçanades, i per això hem d'alleugerir al màxim els extrems. Això no és fàcil en una embarcació amb aparell de triquet i mitjana. Hem de crear una concentració de pes centrada que sigui la referència, el punt d'equilibri, superior al pes del triquet (pal i antena), perquè sinó la proa s'enterra i no hi ha manera de cenyir. En això hem estat fent feina, i sembla que anem en bona direcció.
Faltava observar les sensacions a vela. El vent del sud ha acabat entrant i ens ha permès calibrar la magnitud dels avenços.

Cenyim millor, naveguem millor. El pes és on toca, però l'antena del triquet hauria de ser més lleugera, la que tenim és un apadaçament, una antena d'una sola peça, massa feixuga, modificada per afegir-hi el car. Crec que els estalvis no ens permetran pensar en una antena nova fins d'aquí un temps, així que paciència. El cas és que, amb el que tenim, hem progressat.
Hem superat ses Illetes, hem fet algunes bordades fins situar-nos davant Portals Nous. Tornada al llarg fins a Cala Gamba.

5 comentaris:

  1. David, me has dejado con los dientes largos, muy largos!

    ResponElimina
  2. Ja m'explicaràs la teva rèplica... el secret és aconseguir, no se com, tenir un dematí per tu. És possible per a qui té fills? Segons un estudi recent de científics dels Estats Units, les probabilitat són poques, però se'n han constatat alguns cassos en persones que tenen barca.

    ResponElimina
  3. David,

    me ofrezco para hacer el estudio aquí!!

    ResponElimina
  4. Sí David, d'això s'en diu una Navegació Tranqil·la i profitosa . Enhorabona !
    Salut TONI.

    ResponElimina
  5. Sí, Toni, i pareix mentida que costi tant trobar el dia i les hores per poder-ho fer... i que costi tant tenir una barca. No ho negaré, ens hem de sentir uns privilegiats.
    El cas és que és dimarts i ja pens en com m'organitzaré per navegar diumenge que ve. Sembla que farà unes minves de gener en tota regla, potser és el dia per dedicar-se a vogar.

    ResponElimina